Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ




ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς
Πρόεδρο Κα Αλεβίζου και Μέλη  Δ.Σ. ΔΕΥΑΕΡ

ΚΟΙΝ.
Δήμαρχο Ερμιονίδας  κ. Καμιζή Δημ.
Πρόεδρο και  Μέλη Δ.Σ. Δήμου Ερμιονίδας

Πληροφορηθήκαμε από το Δημοτικό Σύμβουλο και εκπρόσωπο της παράταξης μας στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΕΡ κ. Αποστόλου Παναγιώτη, ότι έχετε ενημερωθεί επανειλημμένως από τον Αύγουστο του 2012 για δύο βλάβες του κεντρικού δικτύου παροχής νερού, και εφόσον δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση αναγκάστηκε να ενημερώσει προ τριμήνου τον Δήμαρχο κ. Καμιζή.
Οι βλάβες αυτές  βρίσκονται η μεν πρώτη εκατό μέτρα από την διασταύρωση  του επαρχιακό δρόμο Τραχιάς – Κρανιδίου με τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο του οικισμού της Πελεή και η δεύτερη πριν την είσοδο του οικισμού .
Η καθυστέρηση της αποκατάστασης  των βλαβών από την ΔΕΥΑΕΡ δημιουργεί τα παρακάτω προβλήματα.
1) την απώλεια νερού επί οκτώ συνεχείς μήνες, όταν μάλιστα οι βλάβες βρίσκονται στο κεντρικό αγωγό και μεταφέρουν νερό από δύο μισθωμένες γεωτρήσεις
( Παπαθανασίου και Θηβαίου)  και μία Δημοτική γεώτρηση.
2) Τα χρήματα για το νερό που χάνεται το πληρώνουν οι Δημότες χωρίς να το καταναλώνουν.
3) Η συνεχής ροή των υδάτων έχει καταστρέψει το οδόστρωμα και έχει δημιουργήσει καθίζηση σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται  επικίνδυνη η διέλευση των οχημάτων.
4) Η συνεχιζόμενη κατάσταση προκαλεί   τις διαμαρτυρίες των διερχομένων και των κτηνοτρόφων που εξυπηρετούνται από αυτό το δρόμο (κάτοικοι Πελεή αγρότες κτηνοτρόφοι και επισκέπτες της Μονής Αυγού)  καθώς και των ιδιοκτητών των αγροτεμαχίων  που γειτνιάζουν με τα σημεία των βλαβών.
5) Εκτός από το κόστος   του νερού που χάνεται οι δημότες επιβαρύνονται την κατανάλωση  ρεύματος από την συνεχή λειτουργία των μοτέρς και τα έξοδα συντήρησης τους.
6) Η μη αποκατάσταση επί μήνες των βλαβών έχει δημιουργήσει εστίες μόλυνσης  που διοχετεύονται στο κεντρικό δίκτυο πλήρωσης της κεντρικής δεξαμενής που υδρεύει τα Δίδυμα και τον οικισμό της Πελεής.
Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι εκτός των  ανωτέρω επισημάνσεων, η καταστροφή του δρόμου εγκυμονεί  κινδύνους για ατύχημα  και καθιστά υπεύθυνο το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕΡ και όχι μόνο την Πρόεδρο της κ. Αλεβίζου η οποία συνεχίζει να αδιαφορεί, παρ΄ όλες τις επίμονες και συνεχείς οχλήσεις του Δημοτικού Συμβούλου και Μέλους της ΔΕΥΑΕΡ, κ. Αποστόλου Παναγιώτη

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
και ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ   ΣΦΥΡΗΣ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ








Εδώ φαίνονται  τα νερά που λιμνάζουν σε ελαιώνα ιδιοκτησίας  στην πρώτη βλάβη 100 μέτρα από την διασταύρωση επαρχιακής οδού Κρανιδίου – Τραχειάς με ασφαλτοστρωμένο δρόμο Πελεής






Στις φωτογραφίες αυτές φαίνονται οι κλάρες ελιάς που έριξε ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα για να μπορέσει να περάσει στην άλλη μεριά του κτήματός του από το τρεχούμενο νερό της βλάβης του δικτύου,  που σύμφωνα με μαρτυρίες του σε ερώτηση του Αποστόλου Παν.  <<Το νερό τρέχει στο κτήμα μου  εδώ και ένα χρόνο  και δυσκολεύομαι στις εργασίες στο κτήμα μου>>.






Εδώ περίπου είναι το σημείο της βλάβης του κεντρικού δικτύου. Το νερό της διαρροής περνάει κάτω από τον  ασφαλτοστρωμένο δρόμο με αποτέλεσμα να έχει  δημιουργήσει  καθίζηση του δρόμου  και στη συνέχεια το νερό οδηγείτε στην παραπάνω ιδιοκτησία και δημιουργεί τα παραπάνω προβλήματα.. Το σημείο της βλάβης το έδειξε ο Σύμβουλος Αποστόλου Παναγιώτης σε υπάλληλο της ΔΕΥΑΕΡ ύστερα από εντολή του Δημάρχου 3 μήνες  πριν, και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο σύμβουλος μας με το Δήμαρχο για το θέμα αυτό.








Στις φωτογραφίες  αυτές στην είσοδο του οικισμού της Πελεής φαίνεται η βλάβη που έχει υποστεί ο ασφαλτοστρωμένος  δρόμος από τις επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις των συνεργείων της ΔΕΥΑΕΡ χωρίς να έχει λύση το πρόβλημα εδώ και ένα χρόνο.   






Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ


Ο Δήμος Ερμιονίδας έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, μετά την επικίνδυνη κατάσταση  στο Σταυρό Διδύμων που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια με την ανεξέλεγκτη χωματερή και επιβαρύνθηκε περισσότερο  μετά την πρόσφατη πυρκαγιά.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς  με την επιχωμάτωση της χωματερής δημιούργησε   μία νέα επιφανειακή χωματερή η οποία δεν είναι διαχειρίσιμη.

Ο κορεσμός του χώρου λειτουργίας του δεματοποιητή στο Σταυρό Διδύμων με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση χύδην απορριμμάτων από το Δήμο, σε ένα χώρο ο οποίος ήταν αδειοδοτημένος  μόνο για δεματοποίηση και αποθήκευση και όχι για εναπόθεση απορριμμάτων όπως ισχυρίζεται ο Δήμος σε Δελτία Τύπου (βλέπε δελτίο τύπου του Δήμου), δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλη την Ερμιονίδα καθώς τα σκουπίδια παραμένουν στους κάδους και πέριξ αυτών.

Η Δημόσια Υγεία απειλείται εφόσον δεν υπάρχει πρόταση και βούληση για εύρεση λύσης  από την πλευρά  του Δήμου Ερμιονίδας.

Η λογική της μη συνεργασίας και η απαξίωση  από τη Δημοτική Αρχή  των Θεσμικών Οργάνων, των Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου των Τοπικών Διαμερισμάτων (Διδύμων – Φούρνων) των Αποφάσεων Λαϊκών  Συνελεύσεων αποδεικνύει ότι χωρίς συναίνεση δεν μπορεί να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, πόσο μάλλον το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Αποκορύφωμα αυτής της λογικής ήταν η αποπομπή - μετά από απαίτηση του Δημάρχου κ. Καμιζή- από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  του Δ. Σφυρή αρχηγού της Αξιωματικής  Αντιπολίτευσης, ο οποίος πήγε  να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την άμεση λύση (μετά την πυρκαγιά στη δημιουργηθείσα  χωματερή των Διδύμων)  για την επικίνδυνη  κατάσταση  των απορριμμάτων στα Δίδυμα αλλά και στους δρόμους .

Το ίδιο συνέβη όταν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία επιγραμματικά αναφέρει:

- Απομάκρυνση των δεμάτων και των χύδην απορριμμάτων σε συνεργασία με την  Περιφέρεια τον ΦΟΔΣΑ και το ΥΠΕΚΑ σε νόμιμα  αδειοδοτημένο χώρο, στη Πελοπόννησο ή άλλη Περιφέρεια.

- Χρήση press- containers για την μείωση του όγκου και του κόστους μεταφοράς τόσο για τα καθημερινά απορρίμματα (κάδους ) όσο και για τα χύδην απορρίμματα της χωματερής των Διδύμων και απομάκρυνση των δεμάτων με κατάλληλα οχήματα.

- Κλείσιμο της χωματερής των Διδύμων και άμεση αποκατάσταση της με νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς έχει αλλάξει ο βαθμός επικινδυνότητας της χωματερής στα Δίδυμα (μετά την εναπόθεση επί δύο χρόνια χύδην απορριμμάτων   απαιτούνται πλήρης απομάκρυνση των δεμάτων και των χύδην απορριμμάτων και μετρήσεις μόλυνσης περιβάλλοντος).

- Στον χώρο των Διδύμων δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα πρόγραμμα κομποστοποιήσης και ανακύκλωσης και ο Δήμος θα πρέπει να χωροθετήσει  τους χώρους διαχείρισης (κομποστοποίηση ανακύκλωση και άλλων ρευμάτων) .

- Επειδή όμως  αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και τα σκουπίδια παραμένουν για πολλές μέρες στους δρόμους και  δεν μπορούν να οδηγηθούν στα Δίδυμα όπως συνέβαινε  μέχρι τώρα διότι δεν υπάρχει χώρος  για εναπόθεση και δεματοποίηση  και επί πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί η παράνομη εναπόθεση τους .

- Η λύση που  ακούγεται από το Δήμο για άνοιγμα άλλων χωματερών δεν μπορεί να εφαρμοστεί  καθότι  έχουν καταργηθεί  με Αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων  και το Υπουργείο σύμφωνα με τις οδηγίες και τις Δικαστικές Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν το επιτρέπει (επιβολή υπέρογκων προστίμων που θα βαρύνουν τους Δημότες).

- Η προτεινόμενη λύση της απομάκρυνσης με press-container (οχήματα κλειστού τύπου , σταθμούς μεταφόρτωσης σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό με ορθή χωροθέτηση στο Δήμο) είναι η μόνη άμεση και εφικτή.

- Επειδή το κόστος  μεταφοράς θα είναι μεγάλο πρέπει να βρεθεί η λύση με τους αρμόδιους φορείς (τον Δήμο, την Περιφέρεια, τον ΦΟΔΣΑ και τα συναρμόδια Υπουργεία)  για την εύρεση των χρηματικών πόρων.

-Παράλληλα  θα πρέπει να εφαρμοστεί η ανακύκλωση,  η κομποστοποίηση και τα άλλα ρεύματα της διαχείρισης απορριμμάτων σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τις Κοινοτικές Οδηγίες για  τον Δήμο Ερμιονίδας μέχρι την υλοποίηση  της τελικής ολοκληρωμένης  διαχείρισης που προγραμματίζει η Περιφέρεια.

- Η εναλλακτική – μεταβατική λύση μέχρι την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι η προμήθεια κινητών μονάδων κομποστοποίησης κλειστού τύπου (compact) που σε συνδυασμό με την ανακύκλωση θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων κατά 80 – 85%.

- Τι σημαίνει αυτό για το Δήμο μας στη παρούσα κατάσταση και των απορριμμάτων που έχουμε να διαχειριστούμε

- Σήμερα ο  Δήμος Ερμιονίδας παράγει περίπου 8.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Μετά την ανακύκλωση – κομποστοποίηση  το υπολειπόμενο προϊόν 15% που απομένει για διαχείριση θα είναι 1.200 τόνοι.
- Αξιοποιώντας τα προϊόντα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης  το κόστος που θα επιβαρύνει τους Δημότες θα είναι τρεις φορές μικρότερο, από την μεταφορά και μόνο των απορριμμάτων.

-Οι  πόροι για την υλοποίηση της πρότασης και του προγράμματος διαχείρισης δεν θα βαρύνουν μόνο το Δήμο αλλά θα προέλθουν και από την Περιφέρεια,  τον ΦΟΔΣΑ, τα Υπουργεία,  το ΕΣΠΑ και το ΕΠΕΡΑΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος του Δήμου μας θα πρέπει να είναι η αυτόνομη διαχείριση των απορριμμάτων όπως αυτή έχει κατατεθεί από την Παράταξη μας στο Δήμο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, διότι η μεταφορά και μόνο των απορριμμάτων είναι υπερτριπλάσια της διαχείρισης τους.