Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Δωρεά στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» θέλει να γνωστοποιήσει ότι τον Αύγουστο του 2015 έγινε αποδέκτης σημαντικής δωρεάς από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου. Το Κ.Ι.Κ.ΠΕ. ιδρύθηκε το 1988 και από τότε αναπτύσσει πλούσιο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο. Εδραία πεποίθηση του Κ.Ι.Κ.Π.Ε. είναι ότι το έντυπο βιβλίο δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλειφθεί, γιατί καλύπτει πρακτικές και ψυχολογικές ανάγκες που οι ηλεκτρονικές εκδόσεις δεν μπορούν να καλύψουν, όπως και το ότι οι βιβλιοθήκες καλούνται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στη διά βίου μάθηση, στη διάδοση της χρήσης νέων τεχνολογιών και στην κοινωνικοποίηση των νέων. Για τον λόγο αυτό συμβάλλει στον εμπλουτισμό  βιβλιοθηκών με εκδόσεις που επιλέγονται τόσο για το αξιόλογο περιεχόμενό τους όσο και για την άρτια εκδοτική τους εμφάνιση. Οι βιβλιοθήκες που ενισχύονται από το Ίδρυμα αποτελούν τον πλέον σημαντικό πόλο επιμόρφωσης και πολιτισμού για τον τόπο όπου λειτουργούν.  Τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικευμένης ελληνικής οικονομικής κρίσης έχει επιλέξει να συμβάλλει στην ενίσχυση βιβλιοθηκών τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην ύπαιθρο. Η δωρεά στη βιβλιοθήκη μας έγινε μέσω του Future Library - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αποτελείται από 254 βιβλία νέων εκδόσεων και επιλεγμένου περιεχομένου που καλύπτουν πολλούς τομείς της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας, όπως λογοτεχνία, ιστορία, ψυχολογία, παιδικά κλπ. Η ενίσχυση αυτή συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη της ποιοτικής αναβάθμισης της βιβλιοθήκης μας .
Τα βιβλία της δωρεάς του Κ.Ι.Κ.ΠΕ. ήδη βρίσκονται και εκτίθενται σε ξεχωριστά βιβλιοστάσια  και διατίθενται στα μέλη και το βιβλιόφιλο κοινό μας. Στο άμεσο μέλλον η βιβλιοθήκη δεσμεύεται να οργανώσει, για τους μικρούς της φίλους- μαθητές, εκδήλωση γνωριμίας με τα καινούρια βιβλία, σε ημερομηνία που σύντομα θα ανακοινωθεί.
Θεωρούμε αυτονόητο το καθήκον μας να απευθύνουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στο Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου , την ευχή να συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του και την ελπίδα να βρεθούν εξίσου άξιοι μιμητές του ΄Εργου αυτού.

                                                                                                Ερμιόνη, 22-10-15.
                                               Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος»
        Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του  Δήμου Ερμιονίδας.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η 5η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη


Τεράστια επιτυχία σημείωσε η 5η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη, όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ερμιονίδας:
"Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 5η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη, στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2015, μια γιορτή που οργάνωσε ο Δήμος Ερμιονίδας, το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας, η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, η Εθελοντική Ομάδα Ερμιόνης, με τη συμμετοχή της Π.Ε. Αργολίδας, των Παραγωγών, των Συλλόγων και των Φορέων της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ. με την Ποδηλατάδα (με πολλές συμμετοχές) μέσα από τα ροδοπερίβολα με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την Πλατεία Ηρώων στο λιμάνι της Ερμιόνης.
Το απόγευμα του Σαββάτου στις 18:30 πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (κτίριο Συγγρού) από τον κ. Δημαράκη Βασίλειο, Γεωπόνο με θέμα «Η καλλιέργεια της ροδιάς – Δυνατότητες και Προοπτικές», από τον κ. Δρούγκα Νικόλαο, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο με θέμα «Η διατροφική αξία του ροδιού» και από την κ. Μαρκαντώνη – Γούτου Βασιλική, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο με θέμα «Ρόδι: Υγεία και Ομορφιά».
Ακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου στις 20:00 η μεγάλη συναυλία της Γλυκερίας στο λιμάνι της Ερμιόνης την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια μάγεψε και ξεσήκωσε τον κόσμο με τις ερμηνείες της, με αποτέλεσμα η βραδιά να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο γλέντι με πολύ κέφι, χορό και διασκέδαση.



Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 9:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στο μονοπάτι της Περσεφόνης με σημείο συνάντησης την είσοδο του Καταφυκίου ενώ στις 11:00 π.μ. είχαμε την έναρξη της Έκθεσης Ροδιού και Προϊόντων σχετικών με την Ροδοκαλλιέργεια και την Μεταποίηση του Ροδιού. Η Έκθεση ξεκίνησε με ομιλίες – χαιρετισμούς από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αργολίδας κ. Τζανή Αναστάσιο, τον Βουλευτή Αργολίδας κ. Ανδριανό Ιωάννη, τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Σφυρή Δημήτρη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Δάγκλη Χρήστο και την Πρόεδρο του Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας κ. Μήτσου Κυριακή. Ακολούθησε η ομιλία του Γεωπόνου κ. Ρούμπου Ηλία, ο οποίος παρουσίασε όλες τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Ερμιονίδας προκειμένου το Ρόδι Ερμιόνης να πάρει την πιστοποίηση Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), μια διαδικασία που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο υλοποίησης.
Στην Έκθεση συμμετείχαν παραγωγοί, έμποροι, επαγγελματίες και εθελοντικές ομάδες που προσέφεραν στους επισκέπτες ρόδια, ποτά και εδέσματα εμπνευσμένα από τις γεύσεις του ροδιού. Επίσης παρουσιάστηκαν καλλιτεχνικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το ρόδι.
Γνωστός σεφ της περιοχής παρουσίασε τις δημιουργίες του με βάση το ρόδι.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της Ερμιονίδας να δοκιμάσουν το «ρόδι Ερμιόνης», το οποίο έχει χαρακτηριστικά που το κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστό.


Παρουσιαστές των εκδηλώσεων ήταν οι γνωστοί δημοσιογράφοι Διονύσης Μποτώνης και Μπάγια Αντωνοπούλου.
Το διήμερο των εκδηλώσεων τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Σφυρής Δημήτρης, ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Ανδριανός Ιωάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τζανής Αναστάσιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γαβρήλος Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Δάγκλης Χρήστος, οι Αντιδήμαρχοι Ερμιονίδας, καθώς και Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.
Ο Δήμος Ερμιονίδας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση της γιορτής, στους εθελοντές και στους χορηγούς της."

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από το εορταστικό διήμερο:



















ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ






ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Κλιμάκιο της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πάρνωνας» θα παρευρεθεί την Κυριακή, 25-10-2015 και ώρα 11:00 με 14:00 στην Ερμιόνη, στη γιορτή του Ροδιού.

Συγκεκριμένα στο περίπτερο της Δ.Κ Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, η κα. Αραχωβίτη, Οικονομολόγος και η κα. Τσιατά Μαρία, Δικηγόρος, θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους δημότες για τις δράσεις που μπορεί να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CLLD «Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων, 2014-2020».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν, όχι μόνο για δραστηριότητες που αφορούν το ρόδι αλλά και για άλλες δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον κ. Λεωνίδα Βογιαζίδη

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων κ. Κωνσταντίνος Σπανός  και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ερμιονίδας κ. Αγγελική Λούμη, ευχαριστούν θερμά τον κ. Λεωνίδα Βογιαζίδη για την ευγενική προσφορά του, που αφορά στην πραγματοποίηση οικοδομικών και ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και ελαιοχρωματισμών στο Νηπιαγωγείο Διδύμων.
Η συγκεκριμένη σχολική μονάδα  είχε σοβαρά στατικά προβλήματα και δεν θα λειτουργούσε αν δεν αποκαθίσταντο άμεσα.
Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ερμιονίδας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των περικοπών που έχουν επιβληθεί από την κεντρική διοίκηση. Επομένως, η χορηγία του κ. Βογιαζίδη είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει απρόσκοπτα η λειτουργία του Νηπιαγωγείου Διδύμων.
Επίσης θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την άμεση ανταπόκρισή του σε κάθε μας αίτημα.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ»

Πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Ερμιονίδας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα, στο Κρανίδι την Τετάρτη 14-10-2015, ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση – Διαβούλευση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD».

Ο Δήμος Ερμιονίδας με την υπ’ αριθ.  157/2015 απόφαση του Δημ. Συμβουλίου έχει εντάξει όλη την περιοχή του στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος CLLD.

Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από τέσσερα ευρωπαϊκά ταμεία (Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κοινωνικό Ταμείο) τα οποία χρηματοδοτούν πολυτομεακές δράσεις που μπορεί να γίνουν είτε από Δήμους, Νομικά Πρόσωπα και Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είτε από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Έγιναν εισηγήσεις από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή, τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Μιχαήλ Ζώταλη και τον Φυσικό, ειδικό σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Παναγιώτη Γεωργοστάθη. Τέλος τέθηκαν ερωτήσεις από το κοινό, δόθηκαν απαντήσεις από τους εισηγητές και έγιναν τοποθετήσεις από τους παρισταμένους.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ερμιονίδας τόνισε ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Ερμιονίδας συμμετέχει στο πρόγραμμα CLLD (LEADER), δεδομένου ότι δεν είχε ενταχθεί στις τρεις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους του προγράμματος LEADER, με αποτέλεσμα o  Δήμος Ερμιονίδας, οι επαγγελματίες και οι φορείς της περιοχής να έχουν αποκλεισθεί από τις χρηματοδοτήσεις. Επισήμανε ότι ο Δήμος Ερμιονίδας είναι μέτοχος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα (όπου μέτοχοι είναι Δήμοι της Πελοποννήσου), κάτι που διασφαλίζει πλέον την διαφάνεια των διαδικασιών.
Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για ουσιαστική ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση και προώθηση δραστηριοτήτων σε τομείς της οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει ουσιαστικές αναπτυξιακές δραστηριότητες (τουλάχιστον με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο), μπορεί να παρεμβαίνει ενεργά στην τοπική ανάπτυξη μέσω του Δημοτικού Επιχειρησιακού Προγράμματος (5ετούς και 10ετούς διάρκειας), του Ετησίου Προγράμματος Δράσης, αρκεί να υπάρχει ανάλογη βούληση και να προβεί στην υλοποίησή τους εκμεταλλευόμενη τους πόρους χρηματοδότησης, ευρωπαϊκούς, περιφερειακούς και εθνικούς.
Αναφέρθηκε στην βασική επιδίωξη του Δήμου Ερμιονίδας που είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας λέγοντας “επιδίωξη των προγραμμάτων είναι μέσα από επενδυτικά σχέδια να αναδειχθούν οι περιοχές που τρέχουν τα leaderκαι να τονωθεί η τοπική επιχειρηματικότητα προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Βασικοί στόχοι είναι επίσης η ενίσχυση της ταυτότητας της κάθε περιοχής, η ανάδειξη των πολιτιστικών της ιδιαιτεροτήτων, όπως και η ανάδειξη στοιχείων του τοπικού πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος, η προσέλκυση επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων και η προώθησή τους και φυσικά η δημιουργία ευκαιριών για συμπληρωματική απασχόληση του τοπικού πληθυσμού”.
Τόνισε την σημασία της αειφόρου ανάπτυξης λέγοντας “η αειφόρος ανάπτυξη ή βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Γνώμονας της αειφορίας είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει ανάπτυξη των παραγωγικών δομών της οικονομίας παράλληλα με τη δημιουργία υποδομών για μία ευαίσθητη στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και στα οικολογικά προβλήματα. Η βιωσιμότητα υπονοεί ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται, διαφορετικά λαμβάνει χώρα περιβαλλοντική υποβάθμιση”.   
Κλείνοντας επισήμανε ότι  “απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η πληροφόρηση, οι δυνατότητες και η άμεση αξιοποίηση των ευκαιριών. Ο ρόλος του Δήμου είναι να συμβάλει στη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και να στηρίξει εσάς, τους δημότες, ώστε να αποτελέσουμε όλοι μαζί τον κινητήριο μοχλό για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας δράσεων και επενδύσεων τοπικού χαρακτήρα.
Δημιουργούμε, λοιπόν, τις προϋποθέσεις υποστηρίζοντας την τοπική πρωτοβουλία για την απασχόληση κι επανεκκίνηση των τοπικών οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων”.


Η ημερίδα ήταν επιτυχημένη τόσο από πλευράς προσέλευσης όσο και από την ενεργή  συμμετοχή του κοινού και μέσα από τις εισηγήσεις αλλά και από τη διαλογική συζήτηση που επακολούθησε καταδείχτηκε ότι το πρόγραμμα υποστηρίζει παρεμβάσεις δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα όπως:
·    Παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα με ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών (έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής, έργα αύξησης της ελκυστικότητας της περιοχής, φράγματα, υδατοδεξαμενές, μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, έργα ύδρευσης, ενίσχυση βιβλιοθηκών, μουσείων κ.λπ.) με χρηματοδότηση 100%.
·         Την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα (δράσεις δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας) με χρηματοδότηση 50%.
·         Υλοποίηση «άυλων» παρεμβάσεων (διενέργεια φεστιβάλ, εκθέσεων, αθλητικών εκδηλώσεων κ.λπ.) με χρηματοδότηση 75%.

Επίσης έγινε φανερό ότι οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα CLLD θα διαμορφωθούν ύστερα από προτάσεις τοπικών φορέων, επιχειρήσεων και ιδιωτών γι’ αυτό και ο Δήμος Ερμιονίδας ξεκίνησε άμεσα τον σχεδιασμό του προγράμματος.
Ο Δήμος Ερμιονίδας για να διευκολύνει την διαδικασία υποβολής των προτάσεων από ιδιώτες, επιχειρήσεις, νέες και νέους επαγγελματίες, προτίθεται να δημιουργήσει Γραφείο Συντονισμού το οποίο θα δίνει πληροφορίες και θα φέρνει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.
Επομένως όπως έχει σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα CLLD για την περίοδο 2014-2020, είναι ευκολότερο σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις φορέων και επενδυτικές προτάσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών επαγγελματιών.
Στα θετικά του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι στοχεύει σε μια συνολική προσέγγιση και σύνδεση της αγροτικής και θαλάσσιας οικονομίας, του τουρισμού και της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα και το δυναμικό της κάθε περιοχής.
Το πρόγραμμα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό εργαλείο, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, υποδεικνύοντας στις τοπικές κοινότητες τρόπους βάσει των οποίων μπορούν οι ίδιες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξή τους, στοχεύοντας παράλληλα και στην κοινωνική συνοχή.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

5η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Ο Δήμος Ερμιονίδας,  το Νομικό Πρόσωπο Κ.Π.Α. Πολιτισμού και Παιδείας και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας , σας προσκαλούν το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015  στην 5η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη.
Η Γιορτή του Ροδιού είναι ένας θεσμός που εδώ και 4 χρόνια στοχεύει να αναδείξει την άριστη ποιότητα και την ιδιαιτερότητά του ροδιού της Ερμιόνης καθώς επίσης και να βοηθήσει στο να διευρύνουν οι ντόπιοι παραγωγοί τις αγορές τους, αποκτώντας εξωστρεφή λογική και αντίληψη.
Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία μέσω της προβολής του προϊόντος να γνωρίσουν οι καταναλωτές το ερμιονίτικο ρόδι, να το γευτούν, να διαπιστώσουν την ιδιαίτερη γεύση του αλλά και να πληροφορηθούν τις ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητές του στον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία.  
Κατά τον διήμερο εορτασμό θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
·         Το Σάββατο (24/10) το πρωί θα γίνει ποδηλατάδα μέσα από τα ερμιονίτικα ροδοπερίβολα και πεζοπορία στο μονοπάτι της Περσεφόνης. Το απόγευμα θα γίνουν ομιλίες στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης από ειδικούς ομιλητές (γεωπόνο, διαιτολόγο και ιατρό) σχετικές με την καλλιέργεια της ροδιάς, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της, τη θρεπτική αξία του ροδιού και τη συμβολή του στην υγεία και ομορφιά. Η ημέρα θα κλείσει με την βραδινή συναυλία στο Λιμάνι της Ερμιόνης κατά την οποία θα τραγουδήσει η Γλυκερία.

·         Την Κυριακή (25/10) το πρωί στο Λιμάνι της Ερμιόνης θα γίνει έκθεση του ροδιού και των παραγώγων του. Επίσης θα προσφερθούν εδέσματα με βάση το ρόδι, που θα προετοιμάσουν επαγγελματίες και εθελοντικές ομάδες.




Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Παραχώρηση Κομποστοποιητών από την Κοινωφελή Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Ερμιονίδας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η  Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Ερμιονίδας πρόκειται να προβεί στην παραχώρηση 42  κάδων Thermo Compost 250/320lt  για χρονικό διαστήμα  δυο ετών  έναντι του αντίτιμου  20€.
Οι κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας  που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον κάδο, πρέπει να υποβάλουν αίτηση από 12/10/2015μέχρι 12/11/2015 στο email : Keapde2011@yahoo.gr  ή εγγράφως στο Γραφείο της Κοινωφελούς  Επιχείρησης Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Ερμιονίδας που εδρεύει στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Ερμιονίδας .
Οι προϋποθέσεις παραχώρησης οικιακού κομποστοποιητή είναι: η κατοικία του πολίτη να διαθέτει καλλιεργήσιμο κήπο και ο πολίτης να  ευαισθητοποιημένος στα θέματα του περιβάλλοντος και να δεσμεύεται στη λειτουργία του κάδου.
Εάν  οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενών  είναι παραπάνω από  τους διαθέσιμους κάδους να  παραχωρούνται στους  ενδιαφερομένους με τη διενέργεια κλήρωσης. Η παραχώρηση των κάδων θα πραγματοποιηθεί αφού προηγηθεί η υπογραφή του συμφωνητικού παραχώρησης μεταξύ της  Κοινωφελούς Επιχείρησης και του  πολίτη. 

Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ερμιονίδας

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18:00 συνεδρίασε σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ερμιονίδας υπό την προεδρία του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή.
Θέμα της συνεδρίασης ήταν η συζήτηση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού και του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης έτους 2016 του Δήμου Ερμιονίδας.
Από τα 25 μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης παρόντα ήταν τα 17 ενώ στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο υπεύθυνος Οικονομικών Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας κ. Αντωνόπουλος Ιωάννης και  ο Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Μίζης Γεώργιος, οι οποίοι παρουσίασαν στα μέλη της επιτροπής το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του έτους 2016.
Παρόντες ήταν επίσης η Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας Φωστίνη – Πουλή Καλλιόπη, η Δημοτική Σύμβουλος Ερμιονίδας κ. Μήτσου Κυριακή και εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης «Δυνατή Ερμιονίδα», η Δημοτική Σύμβουλος  Ερμιονίδας κ. Σιάνα – Γκαμίλη Ελένη.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση από την οποία προέκυψαν παρατηρήσεις επί του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και του Προϋπολογισμού του έτους 2016 του Δήμου Ερμιονίδας, τα οποία ομόφωνα προτάθηκαν για έγκριση στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Ερμιονίδας, για να έρθει στην συνέχεια προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.  

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ξεκινούν οι εγγραφές στην Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι εγγραφές στην Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας για το σχολικό έτος 2015 – 2016, θα γίνουν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 από 11:00 έως 14:00, στο κτίριο που στεγάζεται η Φιλαρμονική (κτίριο Θούθουλα στο Κρανίδι, εκεί που στεγαζόταν παλιά η Βιβλιοθήκη).
(Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 2754022462, Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30 – 14:30, κ. Αντωνοπούλου Ελένη )

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Δωρεάν μαθήματα κεντήματος από τον Δήμο Ερμιονίδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ξεκινούν τα δωρεάν μαθήματα κεντήματος (πλέξιμο με βελονάκι), τα οποία θα γίνονται στο Κρανίδι, στο βεστιάριο του χορευτικού (δίπλα στο μαγαζί της κας Χρόνη).
Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε:
Με την κ. Ξυφτέρη Έφη στο τηλέφωνο 6909414021
Με την κ. Παπασπύρου Κλαίρη στο τηλέφωνο 2754360029

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Μήνυμα του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή για την διοργάνωση της ενημερωτικής εκδήλωσης – διαβούλευσης για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LEADER


Αγαπητές Συμπολίτισσες, Αγαπητοί Συμπολίτες,

Ο Δήμος μας στο πλαίσιο του προγραμματισμού της νέας προγραμματικής περιόδου και αποτελώντας μέτοχο της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, έχει δεχθεί πρόσκληση για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα «CLLD - Ανατολικής Πελοποννήσου».
Το «CLLD», από τα αρχικά του «COMMUNITY - LED LOCAL DEVELOPMENT», δηλαδή, «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», είναι η μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών στρατηγικών βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, η οποία θα εφαρμοστεί για την περίοδο 2014 - 2020.
Προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος, ο Δήμος μας σχεδιάζει την υλοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης στις 14/10/2015 στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου και ώρα 18:00.
Η ενεργός συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και φορέων του Δήμου μας είναι καθοριστική για τον εν λόγω προγραμματισμό.
Παρακαλούμε για τη διατύπωση των προτάσεων σας, χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση τα πρότυπα συμπλήρωσης δημοσίων έργων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας (www.ermionida.gr) θα βρείτε Ενημερωτικό Έντυπο για το πρόγραμμα CLLD 2014 – 2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο και πρότυπα συμπλήρωσης δημόσιων έργων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας
Δημήτρης Σφυρής 

Ο Δήμος Ερμιονίδας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση – διαβούλευση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LEADER


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση διαβούλευσης στο Δήμο Ερμιονίδας, για το σχεδιασμό του νέου προγράμματος “CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο”

Ο Δήμος Ερμιονίδας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα οργανώνει εκδήλωση διαβούλευσης, στο πλαίσιο σχεδιασμού του νέου προγράμματος CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο”, την Τετάρτη 14/10/2015 και ώρα 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γενικού Λυκείου Κρανιδίου.
Προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος, είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και φορέων του Δήμου Ερμιονίδας. Στο πλαίσιο συμμετοχής στις διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης, οι φορείς της περιοχής και ο τοπικός πληθυσμός Δήμου Ερμιονίδας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις, απόψεις, ιδέες αλλά και μία καταρχήν εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Το «CLLD», από τα αρχικά του «COMMUNITY - LED LOCAL DEVELOPMENT», δηλαδή, «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», είναι η μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών στρατηγικών, βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, η οποία θα εφαρμοστεί για την περίοδο 2014 - 2020.
Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα δραστηριοποιείται ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Πελοποννήσου, στην οποία υλοποιείται σήμερα ο Άξονας 3 και ο Άξονας 4 του Τοπικού Προγράμματος LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Η συνολική έκταση και ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής παρέμβασης της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, υπολογίζεται σε ~9.500km2 και 144.102 άτομα αντίστοιχα (εξαιρουμένων των αστικών κέντρων της Σπάρτης, της Τρίπολης, του Άργους και του Ναυπλίου).
Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα με τη συνεργασία και τη στήριξη των τοπικών φορέων, το διάστημα αυτό, βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας, για τη διεκδίκηση του νέου προγράμματος CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο.
Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. διοργανώνει την Τετάρτη 14-10-2015 και ώρα 18:00 ενημερωτική εκδήλωση – διαβούλευση στην αίθουσα εκδηλώσεων Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, με θέμα: «Σχεδιάζουμε το πρόγραμμα CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο»
Στελέχη της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα CLLD στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα (στόχοι, μέτρα, δράσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, επιλέξιμες δαπάνες, κτλ) και την πρόταση του Τοπικού Προγράμματος που σχεδιάζεται για την Ανατολική Πελοπόννησο.
Η εκδήλωση έχει στόχο την ευρεία δημοσιοποίηση του προγράμματος, την υποβολή προτάσεων, απόψεων, ιδεών καθώς και την καταγραφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις περιοχές που σχεδιάζεται το νέο πρόγραμμα LEADER (CLLD 2014-2020).
Πληροφορίες: Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Λεωνίδιο Αρκαδίας, Τ.Κ. 22300, τηλ. 27570-22807, Fax. 2757023230, ιστοσελίδα www.parnonas.gr, e-mail: info@parnonas.gr.

Ο Δήμος Ερμιονίδας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση – διαβούλευση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LEADER

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Ερμιονίδας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. διοργανώνει την Τετάρτη 14-10-2015 και ώρα 18:00 ενημερωτική εκδήλωση – διαβούλευση στην αίθουσα εκδηλώσεων Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, με θέμα:

«Σχεδιάζουμε το πρόγραμμα CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο»

Στελέχη της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. θα παρουσιάσουν:

1.    το πρόγραμμα CLLD στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα (στόχοι, μέτρα, δράσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, επιλέξιμες δαπάνες, κτλ),
2.    την πρόταση του Τοπικού Προγράμματος που σχεδιάζεται για την Ανατολική Πελοπόννησο


Η εκδήλωση έχει στόχο την ευρεία δημοσιοποίηση του προγράμματος, την υποβολή προτάσεων, απόψεων, ιδεών καθώς και την καταγραφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις περιοχές που σχεδιάζεται το νέο πρόγραμμα LEADER (CLLD 2014-2020). 

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Στο «Δίκτυο Γεύσεων Ελλήνων Εκλεκτών» συμμετέχει ο Δήμος Ερμιονίδας


Στο υπό ίδρυση "Δίκτυο Γεύσεων Ελλήνων Εκλεκτών" συμμετέχει ο Δήμος Ερμιονίδας, σύμφωνα με την απόφαση  125/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το εν λόγω Σχέδιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας. Εταίροι του Σχεδίου είναι 21 ΟΤΔ LEADER - Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 436.827,00 ευρώ.
Βασικό εργαλείο υλοποίησης του Σχεδίου αποτελεί η σύσταση ενός Δικτύου των Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων. Στόχος του Δικτύου των Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων είναι η υλοποίηση δράσεων για την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής μας παράδοσης, με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.
Το Δίκτυο θα αξιοποιήσει το υλικό και τα εργαλεία που θα δημιουργηθούν μέσω του Σχεδίου συνεργασίας και θα έχει βιώσιμη προοπτική, ευρεία απήχηση και εθνικό χαρακτήρα με απώτερο στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου συνεργασίας. Η δημιουργία του Δικτύου υιοθετήθηκε πρόσφατα από την ΚΕΔΕ - Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Μέλη του Δικτύου προτείνεται καταρχήν να είναι οι 21 Αναπτυξιακές Εταιρείες που συμμετέχουν στο Σχέδιο, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού (Δήμοι) που ανήκουν στις περιοχές παρέμβασης των ΟΤΔ.
Ως προς το Δίκτυο υπάρχουν οι παρακάτω προτάσεις:
Προτεινόμενη ονομασία: «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων»
Διακριτικός τίτλος: «Δίκτυο Γεύσεων Ελλήνων Εκλεκτών»
Αγγλικός/ διεθνής τίτλος: «Finest Greek Tastes Network»
Ιστοχώρος/ domain name: www.finestgreektastes.com (θα μοιράζεται τον ιστοχώρο που θα κατασκευάσει το Σχέδιο, για πολλαπλασιαστικά οφέλη)
Ο σκοπός τoυ Δικτύου θα είναι κοινωφελής και αναπτυξιακός με τουριστικές και πολιτιστικές αποχρώσεις και θα επικεντρώνει τη δραστηριότητά του σε όλες τις περιοχές παρέμβασης των Μελών του.
Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου θα είναι οι παρακάτω:
1) Η ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδος, με γεύσεις, εδέσματα και προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.
2) Η διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα χαρακτηριστικά προϊόντα τους και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού
3) Η δημιουργία «Δικτύου των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων», με ενσωμάτωση ενός τουλάχιστον χαρακτηριστικού προϊόντος από κάθε περιοχή, καλύπτοντας γεωγραφικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας
4) Η ενσωμάτωση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα των πιο εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα, με τη δημιουργία των πιο εκλεκτών και χαρακτηριστικών γεύσεων.
5) Η δικτύωση φορέων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, τη γαστρονομία και τον τουρισμό ως συνεργαζόμενων φορέων του Δικτύου, για τη συλλογική υλοποίηση δράσεων.

6) Η διερεύνηση της πιθανότητας λειτουργίας του Δικτύου ως Εθνικού Συμφώνου Ποιότητας με δράσεις δημιουργίας brand name «Εκλεκτή Ελληνική Γεύση» (ή Προϊόν), δημιουργίας προδιαγραφών, απόδοσης Σήματος Εκλεκτής Ελληνικής Γεύσης (ή Προϊόντος), μέσα από διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων.