Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ – ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ






ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ



ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ



Χάθηκε πολύτιμος χρόνος με προγράμματα , σχεδιασμούς, προτάσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα, διότι ο εκάστοτε Υπουργός,  ο εκάστοτε Περιφερειάρχης, ο εκάστοτε Δήμαρχος, ο εκάστοτε Φορέας προσπαθούσαν να αποφύγουν τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες.

Μοναδικός στόχος τους ήταν όχι να λύσουν το πρόβλημα αλλά πώς να το αποφύγουν και να κερδίσουν  πολιτικό χρόνο.
Ελάχιστοι αγγίζουν το πρόβλημα και αυτός που το αγγίζει ή «την πληρώνει» ή τον πολεμάει  το Σύστημα.

Η απραξία ή ανικανότητα η αδυναμία και ανευθυνότητα οδηγεί στην καταστροφή του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας.
Παρόλα αυτά ο ΛΑΟΣ που επικαλούνται με μεγάλη ευκολία  «οι υπεύθυνοι της ανευθυνότητας»  πολιτικοί, επιβαρύνεται με  τα Δημοτικά Τέλη και τα χαράτσια και πληρώνει τις επιλογές τους, χωρίς αποτέλεσμα.

Σήμερα βρισκόμαστε στη χειρότερη και πιο επικίνδυνη κατάσταση για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία  που έχει βρεθεί η επαρχία της  Ερμιονίδας, χωρίς  κανείς να αναλαμβάνει ευθύνη και να δίνει λύση.
Βρισκόμαστε μέσα σε ένα χαρτοπόλεμο ανταλλαγής εγγράφων , κλειστών συσκέψεων μη πληροφόρησης, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και λύση. 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ
 ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ:

1.     Καθορισμός αρμοδιοτήτων (ΔΗΜΟΥ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ – ΦΟΔΣΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΥΠΕΚΑ). 
 Μέχρι σήμερα  εκτός από την καυτή πατάτα που ο ένας προσπαθεί να την ρίξει στον άλλον υπάρχει η τακτική των εγγράφων σε τέτοια συχνότητα που έχει πάρει την μορφή «χαρτοπόλεμου».  Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν την συστηματική αποφυγή αρμοδιοτήτων με κύριο στόχο την παραπλάνηση και την αποφυγή ποινικών ευθυνών.  Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ έχουμε συσκέψεις επί συσκέψεων δεν βρίσκεται λύση.

2.     Χρονοδιάγραμμα  υλοποίησης με την συνεργασία  και δέσμευση όλων των εμπλεκομένων (ΔΗΜΟΥ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ – ΦΟΔΣΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΥΠΕΚΑ). 

3.     Καθορισμός πηγών χρηματοδότησης για την υλοποίηση της Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ανακύκλωση ΚΔΑΥ – κομποστοποίηση – επεξεργασία όλων των ρευμάτων των απορριμμάτων-  προγράμματα ΕΣΠΑ -  ΕΠΠΕΡΑΑ – χρηματοδότησης  Περιφέρειας – πρόβλεψη συμμετοχής  του Δήμου Ερμιονίδας).


4.     Δέσμευση  κάθε  φορέα για τον τομέα ευθύνης και ελέγχου. 

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ βασισμένο στην Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις δεσμεύσεις με τελικό στόχο την ολοκλήρωση και υλοποίηση της βέλτιστης  επιλογής βασισμένη σε κοινωνικά – οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια  μέχρι να  υλοποιηθεί  η μονάδα  Διαχείρισης Απορριμμάτων από την Περιφέρεια.

Η Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας είχε  προτείνει την Αυτόνομη Διαχείριση των Απορριμμάτων διότι (τόσο η απόσταση όσο και η μεταφορά) ελαχιστοποιεί το κόστος επιβάρυνσης των δημοτών.
Επιπροσθέτως η μέχρι σήμερα εμπειρία αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει έλεγχος   ούτε  για την προστασία του περιβάλλοντος  και της Δημόσιας Υγείας ούτε  και για το οικονομικό κόστος που επιβαρύνει τον Δημότη.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΔΙΔΥΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ  ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ  ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Η κατάσταση στο ΣΤΑΥΡΟ ΔΙΔΥΜΩΝ έχει φθάσει στο απροχώρητο.  Εκτός από τα ανεξέλεγκτα σκουπίδια που έχουν συσσωρευθεί τα δύο τελευταία χρόνια μεγιστοποιήθηκε το πρόβλημα , μετά την πυρκαγιά στην δημιουργηθείσα  χωματερή.  Η επικάλυψη με χώμα για λόγους πυροπροστασίας εδραιώνει μια άλλη κατάσταση μη διαχειρίσιμη καθώς αυτός ο όγκος των χύμα απορριμμάτων δεν μπορεί να δεματοποιηθεί και συνεπώς να απομακρυνθεί.

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ 
ΕΜΠΛΕΚΟΜΈΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ 
1.          Δεματοποίηση των χύδην απορριμμάτων υπό την εποπτεία του   
     ΦΟΔΣΑ και τησ Περιφέρειας.

2.     Απομάκρυνση των δεμάτων (υποχρέωση της εφ΄ όσον ο Δήμος Κρανιδίου προχώρησε στη δεματοποίηση και έκλεισε τις χωματερές, σύμφωνα με τις Αποφάσεις  της Περιφέρειας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης  και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό).

3.     Απομάκρυνση των χύμα σκουπιδιών με τον τρόπο που και οι άλλοι Δήμοι της Πελοποννήσου απομακρύνουν τα απορρίμματα τους χύμα σκουπίδια.  Συνεργασία με άλλη Περιφέρεια  που δέχεται απορρίμματα..

4.     Προμήθεια  στο Δήμο press containers  για τα παραγόμενα καθημερινά ώστε να μην οδηγούνται στα Δίδυμα  και να απομακρύνονται καθ΄ υπόδειξη της Περιφέρειας.

5.     Απελευθέρωση του χώρου από τα απορρίμματα και αποκατάσταση της χωματερής των Διδύμων .
Η προς έγκριση μελέτη ΜΠΕ από την Περιφέρεια για την αποκατάσταση της χωματερής (που ψήφισε ο Δήμος) και την προβλεπόμενη εγκατάσταση μονάδας κομποστοποίησης και ΚΔΑΥ  δεν ισχύει, διότι δεν έχει λάβει υπ΄ όψη την σημερινή κατάσταση και την επικινδυνότητα της υπάρχουσας χωματερής, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.
Δεν έχουν γίνει μετρήσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής και οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες 

6. Ένταξη στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα , οικονομική και τεχνική κάλυψη του Δήμου ώστε να προσαρμοστεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Διαχείριση των απορριμμάτων.

7. Τεχνική υποστήριξη του Δήμου για την τήρηση των Περιβαλλοντικών όρων και Αδειοδοτήσεων





 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

1.       Κατάργηση της χωματερής των Διδύμων και άλλων μικρών χωματερών (όπου αυτές έχουν δημιουργηθεί) και δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας

2.      Χρησιμοποίηση press container για την μεταφορά των παραγομένων καθημερινά νέων απορριμμάτων από την αποκομιδή και των απορριμμάτων  της χωματερής σε συνεργασία με την Περιφέρεια – ΦΟΔΣΑ – Κεντρική Διοίκηση


3.      Ανάληψη αρμοδιοτήτων και ευθυνών, συνεργασία, συμμετοχή και δέσμευση  στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα  για  την προσωρινή  και  οριστική  λύση, βασισμένη στα κοινωνικά οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, προς όφελος του Δημότη. 

4.       Έλεγχος και τήρηση της εφαρμογής  της διαχείρισης από το στάδιο της  αποκομιδής,  την απομάκρυνση των απορριμμάτων, την αποκατάσταση της χωματερής  έως  την τελική διαχείριση των απορριμμάτων..

5.       Εφαρμογή της ανακύκλωσης κομποστοποίησης και διαχείρισης όλων των ρευμάτων αποβλήτων.

      6.  Οργάνωση της  αποκομιδής των απορριμμάτων , της διαχείρισης  των ανακυκλώσιμων υλικών, των οργανικών απορριμμάτων  για τις μονάδες compact  κομποστοποίησης.

7.   Αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων,   των προϊόντων κομποστοποίησης και των άλλων ρευμάτων ( ογκώδη, κλαδέματα, αδρανή υλικά λυματολάσπη κ.λ.π.)

      8. .  Προμήθεια τριών ή τεσσάρων κομποστοποιητών  compact διαφορετικής χωρητικότητας,  που να εξυπηρετεί όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου Ερμιονίδας, μέχρι την δημιουργία κεντρικής μονάδας κομποστοποίησης .

9.     Ένταξη  σε Ευρωπαϊκά – Εθνικά και Περιφερειακά Προγράμματα που αφορούν την Διαχείριση των Απορριμμάτων  και ένταξη σε πιλοτικό Πρόγραμμα

Εκτός από την πρόταση μας η οποία έχει κατατεθεί στο Δήμο Ερμιονίδας και στη Περιφέρεια Πελοποννήσου η Παράταξη μας έλαβε μέρος σε συνεχείς διαβουλεύσεις ,   σε ένα Σχέδιο Δεσμευτικού Πλαισίου Ενεργειών για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση  ΑΣΑ  Δήμου Ερμιονίδας – χώρος δεματοποιητή Διδύμων το οποίο έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για επεξεργασία και το οποίο  πρέπει να επικυρωθεί όσον αφορά τη λειτουργία του δεματοποιητή ειδικά μετά την νέα διαμορφωμένη κατάσταση  και την πυρκαγιά στα Δίδυμα

Η Διαχείριση των Απορριμμάτων δεν μπορεί να είναι αντικείμενο παραταξιακής  εκμετάλλευσης και πολιτικής αντιπαράθεσης.
Είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου