Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΚΡΩΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΒΙΑΣΤΙΚΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΔΥΜΩΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Μέχρι σήμερα η νέα Δημοτική Αρχή είχε επιλέξει να μην κάνει καμία ανακοίνωση για το φλέγον θέμα των απορριμμάτων της Ερμιονίδας, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος και των κρίσιμων χειρισμών που απαιτούνται για την οριστική επίλυσή του.
Την παρούσα χρονική στιγμή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το θέμα να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στην πολύ βιαστική και άκρως υποκριτική «ανακοίνωση – καταγγελία» της Ομάδας Διδύμων της Δυνατής Ερμιονίδας, με δεδομένο πως το πρόβλημα των απορριμμάτων της Ερμιονίδας ταλανίζει τον τόπο μας εδώ και τρία χρόνια και μάλιστα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει γίνει εκρηκτικό με τα σκουπίδια στους δρόμους επί μήνες.
Δεν είχαν δει άραγε τα μέλη της Ομάδας Διδύμων της Δυνατής Ερμιονίδας τους σωρούς από τα σκουπίδια  στην διασταύρωση του δρόμου για Σαλάντι την 31η Αυγούστου 2014;
Ξεχνούν κάποια μέλη της Ομάδας Διδύμων της Δυνατής Ερμιονίδας (οι κ.κ. Αντουλινάκης Σπύρος και Σερέτης Παναγιώτης), ότι ήταν εκλεγμένοι αιρετοί με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία φέρει ακεραία την ευθύνη για το σημερινό κατάντημα με τα απορρίμματα της Ερμιονίδας;
Σύμφωνα με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η μεταφορά των 2.000 τόνων απορριμμάτων προς τον ΧΥΤΑ Φυλής ολοκληρώθηκε στις 26 Αυγούστου 2014. Έτσι την 1η Σεπτεμβρίου, η νέα Δημοτική Αρχή παρέλαβε τον Δήμο Ερμιονίδας με μεγάλους όγκους απορριμμάτων μέσα στους κάδους, αλλά και έξω από αυτούς, στους δρόμους, χωρίς τελικό αποδέκτη.
Επίσης την 1η Σεπτεμβρίου 2014, όλα τα απορριμματοφόρα του Δήμου Ερμιονίδας ήταν γεμάτα με απορρίμματα.
Επιπλέον έγιναν καταγγελίες για τα απορρίμματα της Ερμιονίδας την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 και την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014 (τρεις μέρες πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή), οι οποίες στην συνέχεια δυσκόλεψαν αρκετά την διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων.
Η απόφαση που πήρε ο νέος Δήμαρχος Ερμιονίδας, (χωρίς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είχε δικαίωμα λόγω εκτάκτου ανάγκης), για ενοικίαση 14 κάδων μεγάλων διαστάσεων για  εναπόθεση των απορριμμάτων, έλυσε προσωρινά το πρόβλημα, αφού μέσα σε δεκαπέντε μέρες οι Δημοτικές και οι Τοπικές Κοινότητες είχαν καθαριστεί από τα σκουπίδια.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Σεπτεμβρίου 2014, όλοι οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δυνατής Ερμιονίδας (Γεωργόπουλος Γιάννης, Γκαμίλη Ελένη και Μπαλαμπάνης Χρήστος), καταψήφισαν την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για μεταφορά χρημάτων στον απαραίτητο κωδικό, προκειμένου να πληρωθεί η ενοικίαση των 14 κάδων.
Δηλαδή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δυνατής Ερμιονίδας, δεν ήθελαν να πληρωθούν οι ενοικιασμένοι κάδοι;
Ήθελαν να παραμένουν τα απορρίμματα στους δρόμους;
Αυτή είναι η πρότασή τους για την διαχείριση των απορριμμάτων;
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως σήμερα στον Δήμο Ερμιονίδας, οι ενοικιασμένοι κάδοι για την εναπόθεση των απορριμμάτων έχουν γίνει 28, με τους υπόλοιπους 14 κάδους να έχουν πληρωθεί από εθελοντές χρηματοδότες (ένας από αυτούς είναι αιρετός της πλειοψηφίας της νέας Δημοτικής Αρχής).
Αυτοί οι 28 κάδοι μεγάλων διαστάσεων είναι από σήμερα γεμάτοι και τα απορρίμματα της Ερμιονίδας δεν έχουν τελικό αποδέκτη.
Ένα επιπλέον πρόβλημα, είναι η λήξη από 11 Σεπτεμβρίου 2014 της σύμβασης με τον ιδιώτη που είχε ο Δήμος Ερμιονίδας για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ο οποίος συνέλεγε απορρίμματα από την Ερμιόνη, το Πορτοχέλι και τις περισσότερες περιοχές εκτός σχεδίου πόλης. Οπότε η αποκομιδή γίνεται πλέον μόνο από τους εργάτες καθαριότητας και τα απορριμματοφόρα του Δήμου.
Έτσι οι περισσότερες Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας έχουν επιλέξει (μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα), να συγκεντρώσουν τους κάδους απορριμμάτων σε δύο – τρία σημεία έξω από τους οικισμούς, για να μην έχουν τα σκουπίδια στους κεντρικούς δρόμους και στις πλατείες.
Στα Δίδυμα ένα σημείο που έχει επιλεγεί να συγκεντρωθούν κάδοι είναι στον παλιό αδιέξοδο δρόμο Λουκαϊτίου – Κρανιδίου, κάτι το οποίο φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Μήπως τα μέλη της Ομάδας Διδύμων της Δυνατής Ερμιονίδας προτιμούν τους γεμάτους κάδους και τα απορρίμματα στους δρόμους και στις πλατείες του χωριού;
Να τους ενημερώσουμε επίσης πως τα απορρίμματα από την διασταύρωση για Σαλάντι (τα οποία ήταν εκεί από την θητεία των κ.κ. Αντουλινάκη Σπύρου και Σερέτη Παναγιώτη), μαζεύτηκαν σήμερα το πρωί και ο χώρος είναι καθαρός.
Τέλος η νέα Δημοτική Αρχή εφαρμόζει με ακρίβεια το πρόγραμμά της στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο περιλαμβάνει την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την μεταφορά του υπολοίπου.
Κανένας εχέφρων άνθρωπος δεν θα απαιτούσε από μία νέα Δημοτική Αρχή να επιλύσει μέσα σε εικοσιπέντε μέρες ένα πρόβλημα τριών χρόνων, πράγμα όμως που βλέπουμε να το ζητούν τα μέλη της Ομάδας Διδύμων της Δυνατής Ερμιονίδας.
Η τελική λύση λοιπόν στο μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων της Ερμιονίδας είναι θέμα λίγων εβδομάδων και θα δούμε εάν σε αυτή την λύση θα συναινέσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δυνατής Ερμιονίδας όταν έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας.



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου