Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδας στο Συνέδριο «Μυθική Πελοπόννησος – Γεύσεις με Ιστορία»

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της τρίτης διοργάνωσης «Ημέρες Γαστρονομίας» στις 22, 23 και 24 Μαΐου 2015  στο Μουσείο Μπενάκη, διεξήχθη  από την Περιφέρεια Πελοποννήσου το συνέδριο γαστρονομικού πολιτισμού «Μυθική Πελοπόννησος – Γεύσεις με Ιστορία» , με συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κυρίου Πέτρου Τατούλη και σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής γαστρονομίας και του πολιτισμού.   Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών της  περιφέρειας μεταξύ των οποίων και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας  κύριος  Απόστολος Λαδάς.
Σημαντικοί ομιλητές κατά την διάρκεια του συνεδρίου εκθείασαν την πελοποννησιακή παράδοση, ποιότητα και  ευρηματικότητα στον χώρο των γεύσεων.
Ο πρόεδρος του «Μανιατακείου Ιδρύματος» κος Δημήτριος Μανιατάκης  ανέφερε ότι  ο Γαστρονομικός τουρισμός είναι καταλύτης , ατμομηχανή  ανάπτυξης, εμπλουτίζει το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν μιας περιοχής και επιμηκύνει την τουριστική περίοδο.
Στόχος της κάθε περιοχής  είναι να προβάλλεται  συνεχώς η αξία της Μεσογειακής Διατροφής  η οποία αναδείχθηκε από την UNESCO στο Ναϊρόμπι,  αγαθό άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς.
Η ιατρός Αντωνία Τριχοπούλου μίλησε για την παραδοσιακή διατροφή  και την σημασία «του χθες» ως πρότυπο για «το αύριο». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα παραδοσιακά προϊόντα είναι σημαντικά γιατί είναι τοπικά, γι’ αυτό είναι βιώσιμα, παράγονται σε ένα περιβάλλον που σέβεται την βιοποικιλότητα και την εποχικότητα  και γι’ αυτό και αποτελούν πολιτισμικό στοιχείο, γαστρονομικό πολιτισμό.
Στο συνέδριο συμμετείχαν και δύο διακεκριμένοι chefs, ο κος Λευτέρης Λαζάρου ο οποίος δήλωσε λάτρης της πελοποννησιακής γαστρονομίας, των προϊόντων της εύφορης γης της, της ελιάς, του κρασιού, του ξυδιού, της σταφίδας, καθώς και ο πελοποννήσιος chef και εκπρόσωπος της λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδος κος Μιλτιάδης Καρούμπας ο οποίος έκανε μία ιστορική γαστρονομική αναδρομή στην αρχαία Ελλάδα.
Στο ειδικά διαμορφωμένο αίθριο του μουσείου, περίπτερα παραγωγών και επιχειρηματιών από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, ταξίδεψαν τους επισκέπτες με τα αρώματα, τις γεύσεις και τα χρώματα των προϊόντων τους και παράλληλα γνωστοί μάγειροι όπως ο Βησσαρίων Παρθένης, ο Μιχάλης Ντουνέτας, ο Παναγιώτης Κοκκαλάς, ο Δημήτρης Κατριβέσης , ο Στέλιος και η Έλενα Μπαρμπέα παρουσίασαν συνταγές εμπνευσμένες από την  Πελοπόννησο.

Ο κύριος Απόστολος Λαδάς συνεχάρη τον Περιφερειάρχη κ.  Π. Τατούλη και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία αυτή να προβληθεί η Πελοπόννησος σαν φετινός γαστρονομικός προορισμός καθώς και τον μοναδικό εκπρόσωπο - επιχειρηματία από τον Δήμο Ερμιονίδος,  παραγωγό του προϊόντος ροδιού «ροδάμυ» κ.  Π. Κολυμπάδη στον χώρο των περιπτέρων τοπικών παραδοσιακών προϊόντων .
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη και τους λοιπούς εκπροσώπους φορέων,  τόνισε την ανάγκη άμεσης εύρεσης τρόπων ανάδειξης του γαστρονομικού τουρισμού του Δήμου Ερμιονίδος και προβολής της γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής μας μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο κ. Α. Λαδάς με τον Περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη και τον Δημοτικό σύμβουλο Γορτυνίας κ.  Ε. Θεοδωρόπουλο:

Παρακολουθώντας τις γευστικές δημιουργίες του chef  κ. Π. Κοκκαλά:

Στο περίπτερο του συμπατριώτη κ. Π. Κολυμπάδη,  ο κ. Π. Τατούλης , ο κ. Α. Λαδάς και η κ. Α. Μαντά:


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου