Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Αναβίωση του εθίμου της «Λύριζας» στο Κρανίδι

Δελτίο Τύπου
Κρανίδι 4/2/2016
Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 μια ακόμα ΛΥΡΙΖΑ θα στηθεί στην Πάνω Πλατεία Κρανιδίου
Την αναβίωση του εθίμου της ΛΥΡΙΖΑΣ (αποκριάτικο γλέντι σε ανοιχτό χώρο) αποφάσισαν και για φέτος σε συνάντησή τους στο κτίριο του Δημαρχείου, μετά από κάλεσμα της προέδρου του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π. Δήμου Ερμιονίδας κας. Μήτσου Κυριακής και του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιάννη Κοντοβράκη, τα μέλη του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας και οι εθελοντικές ομάδες του Λαογραφικού Κέντρου, του Λαογραφικού Εργαστηρίου, της Χορευτικής Ομάδας και της ομάδας Αλληλεγγύης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαρτίου στην πάνω πλατεία Κρανιδίου με την συμμετοχή κι άλλων φορέων και συλλόγων.
Σύντομα θ’ ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και το πλήρες πρόγραμμα.
Μετά από δύο πολυπληθείς συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων και ιδεών ξεκίνησαν οι προετοιμασίες.
Συγκεκριμένα ξεκίνησαν πρόβες στον χώρο του Λαογραφικού Κέντρου την περασμένη Δευτέρα για την εκμάθηση των παραδοσιακών Κρανιδιώτικων αποκριάτικων τραγουδιών (που ακούγονταν στις Λύριζες της εποχής) από τις εθελόντριες.
Η επόμενη πρόβα έχει οριστεί για την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στον χώρο του Λαογραφικού Κέντρου. Μπορεί να συμμετάσχει όποιος θέλει κι ενδιαφέρεται, οι πρόβες είναι ανοιχτές σε όλους!!!
Σύντομα θ’ ανακοινωθούν και δράσεις από το Λαογραφικό Εργαστήρι για την κατασκευή αξεσουάρ (μαντήλια, ζώνες) για την στολή των απάχηδων καθώς, σύμφωνα με το έθιμο, στις Λύριζες που στήνονταν σε ανοιχτούς χώρους στις γειτονιές του Κρανιδίου οι Κρανιδιώτες ντύνονταν απάχηδες, βλάχοι και βλαχοπούλες.
Προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει για αποκριάτικες εκδηλώσεις επίσης στην Κοιλάδα, την Ερμιόνη, τα Δίδυμα και το Πορτοχέλι από τους τοπικούς φορείς πάντα με την στήριξη και την επιμέλεια του Δήμου.
Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε δημιουργείται η ανάγκη να ζήσουμε στιγμές χαράς και κεφιού για να μπορέσουμε να συνευρεθούμε, να ψυχαγωγηθούμε και να ανταπεξέλθουμε στην ζοφερή καθημερινότητα.
Σας καλούμε να στηρίξετε τις προσπάθειές μας αυτές και να συμμετέχετε με κάθε τρόπο στην προετοιμασία και στην υλοποίησή τους!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου