Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την Ερμιόνη επισκέφθηκε ο νέος Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe  CHANTEPY την Κυριακή 6-12-2015. Στο γεύμα που παρέθεσε ο Σύλλογος «Φίλοι της Γαλλίας στην Αργολίδα» σε εστιατόριο της Ερμιόνης παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Δημαράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Απόστολος Λαδάς και μέλη του προαναφερόμενου συλλόγου.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας προσφωνώντας τον νέο Πρέσβη ανέφερε τα εξής:
“Καλωσορίζουμε το νέο Πρέσβη της Γαλλίας στο Δήμο μας.
Είναι μεγάλη τιμή για μας και μάλιστα μετά τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου.
Η Γαλλία είναι για μας η χώρα που γέννησε το Διαφωτισμό.
Το ότι μιλάνε για το Παρίσι, οι άνθρωποι, ακόμη κι αν δεν το έχουν επισκεφθεί , είναι γιατί η Γαλλία είναι το “σπίτι” μας , οι σύμμαχοί μας.
Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, γιατί από όλες τις Δυτικές Μητροπόλεις, το Παρίσι ακόμη πιο πολύ, είναι η πιο ανοιχτή, η πιο φιλόξενη, ανθρώπινη, πολύχρωμη, πολιτιστική, ανεκτική, Δημοκρατική πόλη.
Κάπως έτσι αγαπώντας, διασκεδάζοντας και δουλεύοντας, θέλουμε να ζήσουμε με ανθρώπους που μοιάζουν με μας.
Την απόλαυση την θέλουμε στη ζωή μας και όχι μετά θάνατο ζωή.
Είναι αυτός ο Δυτικός τρόπος ζωής και ο τρόπος, το επίπεδο που έφθασε η ανθρωπότητα μετά από πορεία αιώνων.
Ο πλανήτης δεν προχωρά όλος μαζί, όμως εμείς “εδώ”  οφείλουμε να τον προστατέψουμε.
Πολεμήσαμε, αγωνιστήκαμε, κάποιοι  έδωσαν τη ζωή τους για σημαίες, για θρησκείες, για εδάφη, για ιδεολογίες, μέχρι να φθάσουμε να κάνουμε τη ζωή ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ, ιερή.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε κανένα να μας την αφαιρεί.
Η ζωή, όπως ξέρουμε, αρχίζει από εκεί που τελειώνει ο ΦΟΒΟΣ.
Έτσι πρέπει να ζούμε.
Σας καλωσορίζουμε στην Ερμιονίδα.


Στην αντιφώνησή του ο Πρέσβης της Γαλλίας μίλησε στα Ελληνικά και δήλωσε ότι είναι γοητευμένος από την ομορφιά του τοπίου της περιοχής μας. Υπογράμμισε επίσης ότι οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι διαχρονικοί, υπενθύμισε στους παρισταμένους το παλαιό σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία», δήλωσε ότι και σήμερα η Γαλλία υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας στα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι ο ίδιος προσωπικά θα εργασθεί για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Δημαράκης προσέφερε στον Πρέσβη εκ μέρους του Δήμου τα βιβλία «Τα νομίσματα της Αρχαίας Ερμιόνης και της Αρχαίας Πόλης των Αλιέων» του κ. Ιωάννη Ησαΐα  και το Λεύκωμα με φωτογραφίες από πίνακες της Ερμιονίτισσας ζωγράφου κας Ανθούλας Λαζαρίδου – Δουρούκου. Τόνισε επιπλέον την συνεργασία που είχε με τον σύλλογο Φίλων της Γαλλίας κατά το παρελθόν  σε θέματα πολιτισμού αλλά και τα οφέλη που προέκυψαν από το κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του Λυκείου Κρανιδίου με σχολείο της Γαλλίας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Απόστολος Λαδάς προσέφερε στον Πρέσβη φρέσκο λάδι της περιοχής μας και μίλησε για την εξαιρετική ποιότητά του και τις ευεργετικές ιδιότητές του στην ανθρώπινη υγεία.

Εγκάρδιο το όλο κλίμα και ενδιαφέρουσα η συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Άλλωστε οι δύο λαοί εκτός απ’ τους δεσμούς φιλίας σχετίζονται και με πνευματική συγγένεια αφού και οι δυο  υπηρέτησαν κατά καιρούς τις αρετές της πνευματικής δημιουργίας, της ελευθερίας, της γενναιότητας, της υπερηφάνειας, που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα και αναβίωσαν την εποχή του Γαλλικού και Ελληνικού Διαφωτισμού. Και τώρα ως συνταξιδιώτες και συνοδοιπόροι πορεύονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτής της κοινής πορείας ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κάλεσε τον Πρέσβη της Γαλλίας να επισκεφθεί και επίσημα τον Δήμο Ερμιονίδας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου