Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Δελτίο Τύπου της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου

Στη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης στις 24 Φεβρουαρίου σχολιάσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για τα βιβλία Νόμος περί τέκνων του Ίαν Μακγιούαν και το Κρεοπωλείο των μοναχικών της Ζιζής Σφυρή.   
Πώς μπορεί να συμβιβάσει και να εναρμονίσει μια καριέρα ανώτερη δικαστικός το απαιτητικό επάγγελμά της με τις ανάγκες της σαν γυναίκα; Πώς κατορθώνει να αποδίδει δικαιοσύνη σε θέματα που αφορούν το οικογενειακό δίκαιο,να αποφασίζει για την ευζωΐα παιδιών που ζουν σε προβληματικές,αστικές οικογένειες ή όταν καλείται να αποφασίσει ακόμη και για θέματα ευγονικής,ούσα άτεκνη λόγω ηθελημένης ατεκνίας;Τα καταφέρνει πάντοτε ή αδυνατεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα όταν ξεφεύγει από τα όρια του τυπικού και ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών είναι μια παράμετρος που σταματά με τη λήψη μιας δικαστικής απόδοσης;Μήπως η τελευταία υπόθεση που την απασχόλησε, της δημιούργησε συναισθηματισμούς και συγκινήσεις;
Ο Μακγιούαν πολυγραφότατος, μάλιστα αρκετά από τα βιβλία του έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες, με το τελευταίο του βιβλίο, Νόμος περί τέκνων-είναι ανάμεσα στα ευπώλητα στη χώρα μας-έθεσε αυτούς τους προβληματισμούς στην ομάδα της Λέσχης Ανάγνωσης . Με την κινηματογραφική του γραφή ,καταγράφει τη γυναικεία συμπεριφορά ,χωρίς να εμβαθύνει στο συναισθηματικό κόσμο της ηρωΐδας. Αυτό θα αφήσει τους αναγνώστες να το ερευνήσουν.
Τολμηρό βιβλίο, ιδιαίτερα καλογραμμένο, με αναφορές σε μουσική-ακόμη και μια άτεγκτη δικαστικός έχει ιδιαίτερη ανάγκη να καταφεύγει στη μουσική. Ικανοποίησε σε γενικές γραμμές τους αναγνώστες και αρκετούς τους ενθουσίασε.

Η επιθυμία των αναγνωστών να μιλήσει και να απαντήσει στους προβληματισμούς που δημιούργησε με την ποίηση της η Ζιζή Σφυρή, φαίνεται ότι ήταν επιθυμία πολλών αφού με την ανάγνωση και ανάλυση κάποιων από τα ποιήματα της συλλογής της δημιούργησε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα και η συζήτηση που ακολούθησε κράτησε τα μέλη μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης. Οι ειδικοί μίλησαν το καλοκαίρι, όταν παρουσιάστηκε το βιβλίο. Εμείς έχουμε να πούμε ότι αναγνωρίζουμε στη Ζιζή τη μεγάλη της ικανότητα στη δημιουργία εικόνων, στο λεξιλογικό της πλούτο. Ιδιαίτερα όμως διαπιστώσαμε ότι άγγιξε συναισθηματικά όλους μας,γνωρίσαμε μια πλευρά της που ίσως αγνοούσαμε και πολλοί από μας ταυτιστήκαμε με τις αγωνίες και τις αναζητήσεις της.  Την ευχαριστούμε για την προσφορά της.

Από τη Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Κρανιδίου
Σ.Γ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου