Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΦΥΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Στην χθεσινή συγκέντρωση για τα απορρίμματα και τη νέα παράνομη χωματερή του Κάμπου Κρανιδίου – Κοιλάδας, η οποία λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων που ξεσηκώθηκαν, παραβρέθηκε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης και Νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ερμιονίδας κύριος Δημήτρης Σφυρής.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και κατέθεσε για άλλη μια φορά την πρότασή του για ανάκτηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, που θα δώσουν την δυνατότητα ενεργοποίησης της μεταβατικής περιόδου, όπως αυτή αναφέρεται στην Κ.Υ. Απόφαση της 14 Μαρτίου 2013 με αριθμό 17206/1873 ΦΕΚ597 και εμπλέκεται ο Δήμος Ερμιονίδας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και τα αρμόδια Υπουργεία.
Τόνισε ότι κάθε ενέργεια πρέπει να συνάδει με τις Κοινοτικές Οδηγίες και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την ενεργοποίηση οποιουδήποτε προγράμματος και αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και ευθύνες που έχει ο Δήμος Ερμιονίδας για την επίλυση του προβλήματος και τους κινδύνους, όχι μόνο σε επίπεδο της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος με την δημιουργία νέων χωματερών, αλλά και με την επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων που καλούνται να πληρώσουν οι Δημότες.
Αναφέρθηκε σε ενέργειες που έχει ξεκινήσει με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, ο οποίος προτίθεται να ενεργοποιήσει την μεταβατική περίοδο διαχείρισης ανακύκλωσης – κομποστοποίησης και άλλων ρευμάτων, αρκεί να καθορίσει ο Δήμος Ερμιονίδας τον χώρο για τις αδειοδοτήσεις, πράγμα που έχει ζητηθεί εδώ και δύο χρόνια και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διδασκάλου και τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος και στις απαιτούμενες άμεσες ενέργειες.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία και η συναίνεση της Απερχόμενης και της Νέας Δημοτικής Αρχής, ώστε να προγραμματιστεί και να δρομολογηθεί η άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ερμιονίδας.
Η απομάκρυνση 2.000 τόνων απορριμμάτων ανακουφίζει μεν, αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα διότι στη νέα παράνομη χωματερή του Κάμπου Κρανιδίου – Κοιλάδας βρίσκονται πάνω από 6.000 τόνοι και τα παραγόμενα της Καλοκαιρινής περιόδου ανέρχονται περίπου στους 3.500 τόνους.
Άλλωστε η προηγούμενη εμπειρία, (με την απομάκρυνση 4.000 τόνων απορριμμάτων από την Ερμιονίδα), έδειξε ότι η απομάκρυνση δεν απετέλεσε λύση, αφού πέρυσι τα σκουπίδια παρέμειναν στους κάδους για 2 περίπου μήνες και σήμερα έχουμε σωρευμένους 22.000 τόνους απορριμμάτων σε νέες παράνομες χωματερές.
Τέλος καταθέτοντας αναλυτικά την πρότασή του για την επίλυση της δημιουργηθείσας κατάστασης αλλά και την διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες, την Κεντρική Διοίκηση, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΠΕΔ Πελοποννήσου και τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, πρότεινε την Άμεση Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα καθορίζοντας το χώρο για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την ανακύκλωση – κομποστοποίηση.
Τόνισε ότι οι καταγγελίες δεν λύνουν το πρόβλημα και δεν φέρνουν αποτέλεσμα και ο μοναδικός τρόπος για την λύση είναι η συνεργασία και η συναίνεση όλων των Δημοτικών Παρατάξεων και των εμπλεκομένων φορέων.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου